KFPS Royal Friesian

Nieuws

Leslie Agricola sluit seizoen winnend af

29/11/2018

Het zomerseizoen was al voorbij maar er was nog één kampioenssjerp te verdelen bij de regionale tuigers, het Hippiade kampioenschap damesklasse. Dit kampioenschap werd tussen de examenmomenten van het Centraal Onderzoek gehouden in Exloo. Vier kandidaten uit het noorden en eentje uit regio zuid bonden de strijd met elkaar aan waarbij uiteindelijk Hiltje Holtrop met Jasper fan ‘e Stjelpdyk (v. Norbert 444), Leslie Agricola met Feitse G.L. (v. Aan 416) en Susan Bouwman met Egberdina’s Lodewijk (v. Maurus 441) een plekje in de overkamping konden bewerkstelligen. Lodewijk en Feitse G.L. bleken het meest aan elkaar gewaagd en zaten qua prestaties dicht bij elkaar. In houding en front wist Lodewijk het meest te imponeren maar het achterbeengebruik van Feitse G.L. was ietsje beter waardoor hij uiteindelijk het laatste kampioenslint van dit seizoen binnensleepte.
Ook de regionale Prijs der Besten werd in Exloo verreden. In dit kampioenschap de winnaar van de Young riders competitie, maar ook de kampioenen damesklasse uit noord en zuid, de noordelijke ereklassekampioen en de best presterende limietpaarden uit noord en zuid. Tussen deze combinaties ontstond een prachtige strijd waaruit de jury, inclusief gastjuryleden Herma Donker en Ito Werkman uiteindelijk Melle van de Lits (v. Wimer 461) met Albert Minkema, Feitse G.L. (v. Aan 416) met Leslie Agricola en Hunk (v. Tjalf 443) met Demi van Nispen uitkoos voor een overkamping. Ook hier werd flink strijd gevoerd maar leverde de meeste lossigheid van Hunk uiteindelijk winst op voor de toch al zo succesvolle combinatie uit Aalsmeer.
In Exloo werd ook het startsein gegeven voor de derde editie van de Horses2Fly/KFPS indoor tuigcompetitie. Dit jaar met selectiewedstrijden in Exloo, Haskerhorne, Zuidbroek en de finale op de hengstenkeuring in Leeuwarden. Net als vorig jaar wordt er in twee groepen gereden. Silke fan Teakesyl (v. Maurits 437) pakte in de rubriek merries, gereden door Hendrik Eppinga de eerste hoge punten. De  combinatie kreeg echter wel stevige concurrentie van Tooske R. (v. Alke 468) met Dort Jan Raaijmakers die tijdens het overrijden helaas niet voldoende overhad. Berber van der Veer wist met Het Swarte Paert Sierd P.J. (v. Dries 421) bij de young riders te winnen dankzij een mooie krachtige, vriendelijk en stabiel gereden wedstrijd met nu Maaike de Jong met Jetske van Diphoorn (v. Norbert 444) op een tweede plek. De groep hengsten en ruinen is net als vorig jaar verdeeld. De eerste groep bevat de jonge, nog onervaren paarden en daarin schitterde Tjibbe P.J. (v. Bartele 472) in handen van Udo de Haan. Ze kregen echter flink concurrentie van de eveneens getalenteerde Tjabe van de Demro Stables (v. Tsjalle 454) met Age Okkema aan de leidsels. In de tweede groep reed Sybren Minkema met de prachtig gaande Sven B. (v. Wimer 461) naar een eerste plaats. Sven B. liet het mooiste complete plaatje zien. Udo de Haan werd hier tweede met Het Swarte Paert Sierd P.J.
Tekst en foto: Johanna Faber