KFPS Royal Friesian

Nieuws

Dr. Pol reikt prijs uit aan beste mooiste Friese merrie CK2016

09/09/2016

De Centrale Keuring (CK2016), gehouden van woensdag 14 t/m zaterdag 17 september in het FCD te Drachten, belooft opnieuw een groot  Fries paardenfeest te worden. De beste Friese merries zullen acte de preseance geven met als doel de hoogste predicaten, Kroon en Model, te bemachtigen en de strijd aan te gaan om het Algemeen kampioenschap. En natuurlijk is er veel aandacht voor de sport en worden de finales verreden van de Pavo Fryso Bokaal dressuur, mennen en tuigaanleg.  Grote climax is aan het einde van dit 4 dagen durende evenement nl de bekendmaking van de kampioen CK 2016 op zaterdag 17 september waarbij de bokaal wordt overhandigd door niemand minder dan The incredible Dr. Pol.  De wereldberoemde Amerikaanse dierenarts  Dr. Pol, bekend van de reality-televisieserie  ‘The incredible Dr. Pol’, heeft zelf twee Friese merries en wil natuurlijk graag een bezoek brengen bij de CK2016 waar de top van de Friese merrie populatie aanwezig is.

Friesians got Sport talent 
Veel aandacht is er dit jaar voor de sport. Vanaf woensdag 14 september wordt  er gestart met de (halve)  finale van de Pavo Fryso Bokaal, een competitie waarin de dressuur-men of tuigaanleg wordt getoetst van jonge veelbelovende Friese paarden.  Op vrijdagavond 16 september vindt de halve finale tuigaanleg en de grote finale van de dressuuraanleg plaats. Topruiters Jean Rene Luijmes en Femke Beljon fungeren als gastruiter en gaan te paard de beste 4 en 5/6 jarige hengsten en merries beoordelen. Tussendoor wordt  het Hippiade kampioenschap damesklasse en tweespannen voor de concourswagen verreden en rijdt Peter Spahn een kür op muziek. Een programma waar de top van de Jonge Friese paarden verschijnen zowel aangespannen als onder het zadel. 

Opnieuw grote deelname keuring
Het aantal ingeschreven volwassen paarden voor de CK2016 is nagenoeg gelijk aan dat van vorig jaar. Er zullen dit jaar, in vergelijking met vorig jaar, wel meer veulens ter keuring komen waardoor het totale aantal ingeschreven paarden groter is dan voorgaande jaren.  Vrijdag 16 september zal outdoor in het teken staan van de jeugd. De eerste premie veulens presenteren zich, net zoals de enters en de twenters, op de grasbodem.  Indoor wordt gestart met de keuring van de 1e premie stermerries (4-6 jaar & 7 jaar e.o.)  Op zaterdag begint de dag met keuringen aan de hand voor de driejarige Stermerries en de kroonmerries en vindt het defilé plaats van de Modelmerries. 

Friese Koningin
De keuring op de CK2016 is, nog meer dan de Hengstenkeuring, een waar fokkersfeest. De meest aan het fokdoel voldoende merries worden onderscheiden met het Kroon- of Modelpredicaat. Uiteraard is het ook de moeite waard om te kijken welke hengsten een bijdrage leveren in de top van de populatie.  De climax van de CK bestaat uiteraard uit de aanwijzing van de Algemeen kampioene, de koningin onder de Friese paarden. Afgelopen jaar was de Teeuwis 389-modeldochter Wealtsje A., de koningin van de Centrale Keuring. De spanning stijgt, wie wordt dit jaar de Algemeen kampioen?
 

Kortom, het beloven boeiende dagen te worden, met de focus op fokkerij en sport.
De toegang alle dagen is gratis! 

 

Download hier het volledige programma of VIP mogelijkheden. 

Locatie : Fries Congres Centrum Drachten (Oprijlaan 3) 


 

123movies