KFPS Royal Friesian

Nieuws

Mirthe M. Kroon na verkorte ABFP

17/02/2017

De vierjarige Onne 376-dochter Mirthe M. (foto) heeft gisteren het Kroonpredicaat behaald op basis van de resultaten in de tweeweekse ABFP-test. De kampioene van de fokdag in Hilvarenbeek in 2016 behaalde een score van 78 punten. Ze behaalde dit resultaat, bij wijze van proef als menspaard. In de vorige ABFP-test werd 'geëxperimenteerd' met een merrie in de rijproef.

Nu er succesvol is proefgedraaid, zal de tweeweekse test onderdeel uitmaken van iedere reguliere ABFP-test. De tweeweekse test staat open voor vier jaar en oudere paarden, die al een toereikende basisafrichting hebben gehad. De paarden worden in een periode van twee weken in een van beide disciplines getraind en beoordeeld. Voor meer informatie wordt verwezen naar de Phryso.

In de eerste ABFP-test van 2017 werden de laatste nakomelingen van Take 455 en Tonjes 459 getest. De KFPS-inspectie zal binnenkort de resultaten van beide hengsten in het kader van het nakomelingenonderzoek beoordelen.

Verder bestond de test hoofdzakelijk uit hengsten die hebben deelgenomen aan de eerste bezichtiging. Dit betekende tevens het debuut van de nakomelingen van de veelgebruikte Epke 474. Een prima eerste optreden. Twee van de drie hengsten werden, mede op basis van de testresultaten, alsnog ster, terwijl de derde zoon het hoogste verrichtingstotaal van deze test neerzette, met twee keer 83.5.

De resultaten van de eerste ABFP-test van 2017 zijn weergegeven in het menu keuringen op de KFPS-site.