KFPS Royal Friesian

Nieuws

Paard van het jaar: de kanshebbers

27/11/2017

De Hengstenkeuring staat weer bijna voor de deur en daarmee ook de verkiezing Paard van het Jaar. Deze titel werd afgelopen jaar toegekend aan stamboekhengst Eise 489, die uitzonderlijk wist te presteren in tuig. Hij volgde daarmee Els F.T., Beart 411 en Norbert 444 op, die in respectievelijk 2016, 2015 en 2014 de titel veroverden. Wie wordt er op de komende Hengstenkeuring gehuldigd als Paard van het Jaar 2017?

Voor deze editie van de verkiezing Paard van het Jaar zijn er vier genomineerden. Deze paarden stonden het afgelopen jaar in de picture door algemeen kampioen te worden op de Hengstenkeuring of Centrale Keuring of wisten uitzonderlijk goed te presteren in de dressuur- dan wel tuigsport. De vier genomineerden worden hieronder uitgelicht. U als lid van het KFPS, maar ook alle andere liefhebbers van het Friese paard kunnen hun stem laten gelden via mail@kfps.nl of op de facebook-pagina van het KFPS. Geef hierbij een duidelijke toelichting op de keuze. Degene die de leukste motivatie schrijft, ontvangt een mooie KFPS Royal Friesian jas uit de nieuwe collectie van 2018.
Het Paard van het Jaar wordt aangewezen na het tellen van de publieksstemmen en de stemmen van de vakjury, bestaande uit drie personen. U kunt uw stem uitbrengen tot en met 31 december. Wees er dus op tijd bij!
Het winnende paard wordt op zaterdag 13 januari in het zonnetje gezet tijdens de Hengstenkeuring in het WTC Expo te Leeuwarden.


Jurre 495
Fokker: H. Deinum, Schraard  Eigenaar: Stal Chardon, Jorwert en H.J. Niemeyer, Bremen (Dld.)
Het was de nog maar net goedgekeurde zesjarige Jurre 495 (Maurits 437) die begin dit jaar op de Hengstenkeuring in het WTC Expo te Leeuwarden imponeerde met zijn uitzonderlijke draf. ‘Hij hield zijn achterbeen echt goed vast, met een mooi zweefmoment, dat zie je niet zo vaak’, was het oordeel van de jury. Het algemeen kampioenschap kon Jurre 495 hiermee niet meer ontgaan. Even daarvoor werd hij ook al gehuldigd als kampioen bij de jonge hengsten. Later dit jaar wist Jurre 495 zich onder het zadel van Marsja Dijkman zelfs te plaatsen voor deelname aan de Hippiade in de klasse Z1. Een nominatie waard voor Paard van het Jaar 2017!

Foto: Remco Veurink 


Elza Maaike v.d. Noeste Hoeve
Fokker/eigenaar: P. Okkema, Witmarsum
De hele zomer liep Modelmerrie Elza Maaike v.d. Noeste Hoeve (Norbert 444) al rond met kampi-oensallures. Op de fokdag in Blauwhuis moest zij, ondanks haar toen ook al zeer sterke optreden, de titel laten aan een jongere concurrente. Op de Centrale Keuring in Drachten dwong Elza Maaike met haar charismatische manier van draven het succes af en kreeg ze het kampioenslint bij de zeven jaar en oudere merries omgehangen. Niet veel later gaf ze met haar kracht en macht in beweging ook haar jongere concurrenten het nakijken in de strijd om het algemeen kampioenschap. Zij verdient toch een nominatie voor de verkiezing Paard van het Jaar 2017?

Foto: Jacob Melissen 


Joppe
Fokker: H. Sikma, Moorweg-Klosterschoo (Dld.)   Eigenaar: N.L. Schrale, Oudehaske
Maurus 441-zoon Joppe deed afgelopen jaar de harten van de tuigliefhebbers sneller kloppen. Tuigspecialist Henk Hammers kreeg de zesjarige hengst in training en boekte met hem afgelopen jaar de ene overwinning na de andere mee. Begin dit jaar won Joppe al de KFPS Sportcompetitie indoor tuigen. Daarmee opende hij een fantastisch seizoen, die Joppe afsloot als winnaar van de nieuwelingencompetitie. Als kers op de taart mocht Joppe zich, als limietpaard, deelnemen aan het kampioenschap ereklasse in Groningen, wat hij overtuigend wist te winnen. Op de Centrale Keuring schreef hij de Prijs der Besten op zijn naam. Dat verdient toch een nominatie voor Paard van het Jaar 2017?

Foto: Karin Sevink


Limited Edition (stbnaam Kanjer ter Meer)
Fokker: P. Meer, Rheinberg (Dld.)  Eigenaar: J.J. Pietersen, Wapse
De zesjarige Limited Edition (Uldrik 457), die als stamboeknaam Kanjer ter Meer heeft, was op vier- en vijfjarige leeftijd al bijzonder succesvol in rubrieken voor jonge paarden met dressuuraanleg. En dan niet alleen tussen de Friese paarden, maar ook tussen de KWPN’ers. Judith Pietersen is sinds het begin van zijn dressuurcarrière zijn vaste amazone. Afgelopen jaar lieten ze zien ook op hoger niveau uitstekend te kunnen presteren. Uniek hoogtepunt is het kampioenschap in de klasse Z1 dressuur op de Hippiade van de KNHS in Ermelo. Drie weken later voegde de combinatie daar de Z1-titel op het Alrako KFPS kampioenschap in Kootwijk aan toe. Half oktober sloten ze hun fantastische sportjaar af met het eerste Europees kampioenschap bij de zesjarige dressuurpaarden in Haskerhorne. Een nominatie voor Paard van het Jaar 2017 waard!

Foto: Ellen Franke