KFPS Royal Friesian

Nieuws

Vijf Friese paarden regiokampioen

13/02/2018

Op de KNHS regiokampioenschappen waren de Friese paarden weer goed vertegenwoordigd. Er werden veel prijzen in de wacht gesleept. Zoals altijd kwamen de meeste Friese paarden in Friesland aan de start en veroverden dus ook daar de meeste prijzen.

Friesland mocht drie kampioenen en vier reservekampioenen met Friese paarden huldigen. Kampioen in de klasse Z1 werd Harmina Holwerda met Mario fan Bokkum (Jasper 366, stbnaam Mario van de Poldersdijk), terwijl Susan Bouwman met Egberdina’s Lodewijk (Maurus 441, stbnaam Lodewijk van Hilberalti) de reservetitel pakte. Vijfde werd Thea Dijkstra met Geartsje fan Bangazathe (Brandus 345). Voor Harmina Holwerda was er in de ZZ-Licht een vierde plaats met Esther fan ‘e Sjongedyk (Loadewyk 431).
De regiotitel in de M2 was voor Leonie Evink met Mees 497 (Tymon 456). Annette Verbeek mocht met Marije fan ’t Suvelstjelpke (Uldrik 457) de derde prijs in ontvangst nemen. Wendy Dijkstra werd vijfde met Jimte (Maurits 437, stbnaam Jimte fan Fjildsicht). In de M1 was de reservetitel voor Annette Verbeek met Hedwig fan Stjinnendaam (Dries 421). Akkelien de Vries eindigde als zevende met Nanning fan Hylpen (Wytse 462) en Amber Hoogeveen werd achtste met Up to Date’s Nina (Anders 451).
Harmina Holwerda beleefde een uitstekend regiokampioenschap. Naast de Z1-titel en de vierde plaats in de ZZ-Licht, werd ze ook nog eens reservekampioen in de L2 met Ruscherd fan Bokkum (Norbert 444). De derde prijs was voor Wendy Okkema met Stal Okkema’s Rudmer (Michiel 442). Zevende werd Leonie Evink met Sven B. (Wimer 461) en negende was Thea Dijkstra met Sjirk fan Bangazathe (Brandus 345). Marijke Bijker werd met Mats van de Haarsterweide (Eibert 419) gehuldigd als reservekampioen in de L1. De derde prijs was voor Jannie Wiersma met Thijs van de Haarsterweide (Beart 411). Op plaats vier en vijf volgden Jildau Hart met Olgert JR fan ’t Hertefean (Tsjalle 454) en Willem Joëzer de Jong met Riekkelt H. (Wobke 403). Met Stal Okkema’s Picard (Thorben 466, stbnaam Picard Stal-Manell) eindigde Wendy Ok-kema als zevende.
Kampioen in de B werd Sandra de Groot met Tys T. van Sessing (Bartele 472). Voor Ilse Rijpkema was er een vierde prijs met Quickstar (Wikke 404, stbnaam Qwikstar).

Twee kampioenen
Groningen mocht twee kampioenen met Friese paarden huldigen. In de klasse B was dat Daphne Meiring met Auke (Tsjalke 397, stbnaam Auke Wendela) en in de M1 Bodien Grijpstra met Matsje BV (Gjalt 426). In de L2 eindigde Ykje Baron met SBS Rembrandt (Anders 451, stbnaam Rembrandt B.) als zevende. Met Jitze fan Bronny Friesians (Tsjalle 454, stbnaam Jitze fan ‘e Tsjerkebuorren) bezette Baron de derde plaats in de Z2, waarmee ze net buiten de prijzen viel. De derde prijs in de Z1 was voor Monique Frik met Ymte fan de Koarndyk (Ulbert 390).

Overige provincies
Gelderland beet het spits af met de regiokampioenschappen, op vrijdag 19 en zaterdag 20 januari. Hier wist Gemma Sas een fraaie vijfde prijs te bemachtigen in de klasse M1 met Meinte 490 (Beart 411). Voor Gerieke van Engelenhoven was er met Wimke (Felle 422) een negende plaats in de Z1 dressuur. Een week later werd er gestreden in Zeeland, waar Ina Coppoolse als achtste eindigde in de klasse B met Jara (Wobke 403, stbnaam Jaléthe). In het Utrechtse Harmelen pakte Calista Janssens met Diemer (Jasper 366, stbnaam Diemer van de Oostwal) een vijfde prijs mee in de klasse B en Chantal Oostrom werd zesde in de Z1 met Wianne W (Gjalt 426).
In Noord-Holland was er een zesde plaats, net buiten de prijzen, voor Marissa Kooiman in de L2 met Wij-dewormers Rymer (Fabe 348, stbnaam Rymer K.V.). Martine van der Burg werd in diezelfde klasse negende met Ronaldo D (Alwin 469). In de M1 eindigde Rachel Haalstra met Hynderwentes Melle (Tymon 456) als zesde. Dunja Constant bezette de zevende plaats in de Z1 met Wijdewormers Hugo (Maurus 441, stbnaam Hugo R). Marrit Reusien kwam met twee Friese paarden aan de start op de regiotitelstrijd in Drenthe. Met Rien fan de Brinkhof (Wierd 409, stbnaam Rients) pakte ze een derde prijs in de L2. Met Jarn fan de Brinkhof (Wikke 404, stbnaam Jarno R.) eindigde ze als vijfde in de Z1.Regiokampioen Friesland Z1: Harmina Holwerda met Mario fan Bokkum (Jasper 366).
Foto: Nienke Pater 


Regiokampioen Friesland M2: Leonie Evink met Mees 497 (Tymon 456).

 


Regiokampioen Friesland B: Sandra de Groot met Tys T. van Sessing (Bartele 472).

 


Regiokampioen Groningen M1: Bodien Grijpstra met Matsje BV (Gjalt 426).
Foto: Ellen Franke

 


Regiokampioen Groningen B: Daphne Meiring met Auke (Tsjalke 397).