KFPS Royal Friesian

Nieuws

Nane 492 wint KFPS sportcompetitie Tuigen

19/02/2018

In seizoen 2017-2018 werd voor de tweede maal gestreden in de KFPS sportcompetitie tuigen. Dit jaar in vier rubrieken. Nane 492 (v. Wimer 461) van Germ Aise Bouma en gereden door Sybren Minkema kwam uit in de groep hengsten/ruinen met enige ervaring. De hengst liet zich hier keer op keer heel sterk zien maar kreeg toch ook beslist hele sterke concurrentie van Het Swarte Paert Sierd PW (v. Dries 421) met Udo de Haan. In de finalewedstrijd in Sonnega was Nane 492 echt bijzonder ruim, aansprekend in front en met een goed knieactie. Winst in zijn rubriek was onbetwist. 


Bij de merries behield Bommelsteyn’s Swaen (v. Alwin 469) met Henk Hammers haar ongeslagen status en pakte ook in de finale een eerste plek. De merrie was in houding en stelling goed en in achterbeengebruik net even sterker dan de nu onttroonde winnaar Merle van de Waelhoeve (v. Uldrik 457). 
Met Sietse fan ‘e Alde Ryd (v. Maurus 441) wist Nanning Lemstra zich bijzonder fraai in de kijker te rijden bij de onervaren hengsten en ruinen. De nieuwe combinatie maakt hele goede progressie. Sietse liet zich ook heel erg ruim met een sterk beengebruik zien. Hij won de finalewedstrijd en eindigde met evenveel punten als Bommelsteyn’s Quint (v. Wolfert 467) met Henk Hammers. De finalewedstrijd geeft dan de doorslag en dat pakte goed uit in het voordeel voor Lemstra. 


Bij de Young Riders begon Gaatze Bosma de finalewedstrijd als koploper met Jan fan ‘e Huchten (v. Leffert 306). In de finalewedstrijd was hij echter wat te vlug in zijn ritme en koos de jury voor de meer tuigtypische en goed van achteruit tredende Egberdina’s Arwyn (v. Doaitsen 420) met Jelle van der Weide die zijn voorlopige derde plaats omzette naar de uiteindelijke winnaar van deze finale. Gaatze werd uiteindelijk tweede. 


In de afsluitende finale wedstrijd met alle vier rubriekswinnaars bleken Bommelsteyn’s Swaen en Nane 492 de meeste constantheid en ruimte te laten zien. In een onderlinge overkamping tussen deze twee was echter snel duidelijk dat Nane 492 niet te kloppen bleek en een waardige opvolger voor Joppe (v. Maurus 441) uit de eerste editie bleek.


Tekst: Johanna Faber
Foto: Karin Sevink