KFPS Royal Friesian

Nieuws

Clinic Sabien Zwaga en Frenk Jespers tijdens Balans Hippique

14/03/2018

Het Hippisch Centrum Exloo is zaterdag 24 maart de locatie waar vanaf 10.00 uur tal van clinics worden gegeven over hoe je als ruiter op je paard zit en rijdt en naar je paard zou moeten kijken. De bondscoach van de Nederlandse dressuurtop Rien van der Schaft zal tijdens een aanschouwelijke les aangeven waarom de ene oefening slechts een onvoldoende voor de jury waard is en een andere uitvoering een dikke voldoende oplevert. Het motto van deze dag is “Balans in training van ruiter en paard”. De organisatie is in handen van Balans Hippique en gelieerd aan de Vereniging Eigen Paard.

Rien van der Schaft geeft in het middagprogramma een uitgebreide clinic met de amazones Judith Pietersen en Kim van der Velden. Frenk Jespers, dressuurtrainer en lid van de hengstenkeuringscommissie van het Friesch Paardenstamboek, zal Rien van der Schaft zeker uitdagen om zijn mening over opleiding, jureren en rijden voor alle toeschouwers duidelijk te maken. Rien van der Schaft geeft in zijn clinic cijfers voor alle onderdelen waaruit een dressuurproef bestaat. Ook een aantal ervaren juryleden (onder wie Grand Prix jurylid en verrichtingsjurylid van het KFPS Herman Smit) zullen onafhankelijk van elkaar cijfers geven. Daarnaast kan ook het publiek cijfers geven, waardoor er een interessante discussie kan gaan ontstaan tussen de bondscoach, de ervaren juryleden en het publiek. Juist omdat onderdeel voor onderdeel van de dressuurproef wordt behandeld kan steeds weer direct na de getoonde verrichting de discussie, die onder leiding staat van Bert van Wanrooij, worden aangegaan.

De clinic over de problematiek die samenhangt met de aankoop van een eigen paard zal boeiend zijn. Dat deze clinic wordt gegeven is niet vreemd, want de organisatie van deze dag is in handen van “Balans Hippique”, gelieerd aan de “Vereniging Eigen Paard”. Paarden taxateur Anouk Burgering en Frenk Jespers zullen een aantal paarden exterieurmatig bespreken. Doel is om de toehoorders ervan te doordringen dat je bij de aankoop van een paard niet alleen niet over één nacht ijs moet gaan, maar dat er ook aan een lief paard “verborgen” gebreken kunnen zitten. Daarom is een leuk onderdeel van het programma de clinic exterieurbeoordeling en de relatie daarvan met de prestatie onder het zadel door KFPS inspecteur Sabien Zwaga. In deze clinic doen twee KWPN’ers en twee Friese paarden mee. De bekende amazones Judith Pietersen, Kim van der Velden en Larissa Scheeres zullen de paarden rijden.

 

Stephanie Groet vertelt over de biomechanica van het paard, Roos Dyson over houding en zit, Ingrid Hekkert demonstreert de flexchair en Ilse Verbraak laat via echografie de werking zien van de rug- en buikspieren van de ruiter. Cees van Beckhoven zal nieuwe Amerikaanse ontwikkeling Hylofit demonstreren, waardoor alle toeschouwers de hartslag van paard en ruiter synchroon met de beelden ervan kunnen bekijken op hun telefoon. Leon Rutten van Equestic vertelt daarnaast over zijn saddle clip: de trainingssensor die meet en analyseert wat je traint.

 

Er is ook een uitgebreid strodorp waarin diverse standhouders te vinden zijn die nadere uitleg kunnen geven over de tijdens de clinics getoonde producten. Voor alle bezoekers is er een goodiebag.  Het programma Balans Hippique zal rond 17.00 uur zijn afgelopen.