KFPS Royal Friesian

Nieuws

Nane 492 wint eerste wedstrijd KFPS-nieuwelingencompetitie

06/05/2018

Nadat de zesjarige Nane 492 al succesvol was in de KFPS sportcompetitie tuigen het afgelopen winterseizoen begon hij nu in handen van Sybren Minkema aan de KFPS Nieuwelingencompetitie voor de sjees. Op het jubilerende Friezenconcours in Lunteren vond de aftrap plaats van deze competitie voor jonge paarden tot en met zes jaar. De hengst liet zich goed zien en was van alle deelnemers het meest baanvast. Nane 492 won deze rubriek maar kreeg wel concurrentie van collega hengsten Markus 491 (v. Maurits 437)en Siert 499 (v. Dries 421). “Markus heeft beslist wel even aan de eerste prijs geroken maar zakte iets teveel weg in het overrijden. Siert 499 klom er juist steeds beter in en is mooi tuigtypisch”, zei de jury nadat ze Siert 499 met Age Okkema als tweede lieten binnenkomen en daarna Markus 491 met Hendrik Eppinga.

Eise 489 wint opnieuw
CH Lunteren vormt ook al enkele jaren het decor voor de KFPS stamboekhengsten uitgebracht voor de concourswagen. Op deze 10e editie van het concours waren er vijf hengsten waaronder titelverdediger Eise 489 (foto), maar ook oud-tweevoudig winnaar Wylster 463 (v. Rindert 406). Nieuw in het deelnemersveld was Julius 486 (v. Norbert 444) die in 2014 in Amerika met hoge cijfers werd goedgekeurd. Julius 486 werd door Harry van Middelaar keurig voorgesteld. Hendrik Eppinga stelde Fonger 478 (v. Olgert 445) voor en Lambertus Huckriede zat aan de leidsels van de bijzonder rastypische Uldrik 457 (v. Dries 421). De rubriek zorgde voor gezonde spanning bij zowel rijders als publiek. Hoe laten de hengsten zich zien? Nou, dat deden ze allemaal uitstekend. Eise 489 en Uldrik 457 bleken allround het meest goed te scoren op alle onderdelen en werden uitgenodigd voor de overkamping alwaar Eise 489 in totaliteit wat meer balans en vooral lichaamsgebruik toonde. Hij pakt derhalve voor de derde maal op rij de bokaal. Sybren Minkema was niet alleen succesvol met Nane 492 in de nieuwelingencompetitie, hij pakte met Filou S.B. (v. Tjalf 443) ook winst in de ereklasse en met Chris fan Wylgster Pragt (v. Jisse 433) en Sven B. (v. Wimer 461) won hij de tweespanrubriek. De damesklasse won partner Jolanda Schreuder met Filou S.B. In de limietklasse debuteerde Jehannes 484 (v. Tsjalle 454) met een keurige vierde plaats. Hij werd netjes voorgesteld door Age Okkema. De winst in deze rubriek ging echter zonder twijfel naar de steeds weer krachtig en ruim presterende Joppe (v. Maurus) met Henk Hammers. Feike Holtrop reed het beste klavertje drie.

Regionaal
In zowel de noordelijke regionale limietklasse als ook in de zuidelijke limietklasse werden een aantal nieuwe tuigpaarden gestart. Bijzonder indrukwekkend was de presentatie van Fonger T. fan ‘e Boppelannen (v. Loadewyk 431) met Jalmer de Groot. Mooi in houding en goed over de benen. Goed voor een eerste plaats terwijl Dort-Jan Raaijmakers met Tooske R. (v. Alke 468) de zuidelijke limietklasse op naam schreef. De achtjarige Hunk (v. Tjalf 443) stal tijdens Friesian Proms 2018 al de show onder het zadel met Demi van Nispen en deed dat nu voor de showwagen in de Stal Wijbenga Young Riders competitie ook weer. De hengst is sterker geworden maar kreeg wel zware concurrentie van Jetske van Diphoorn (v. Norbert 444) met Maaike de Jong. Leslie Agricola blijkt met Feitse G.L. (v. Aan) de te kloppen tegenstander te zijn het komende seizoen. De combinatie won zowel de ereklasse alsmede de damesklasse. Udo de Haan had in Christiaan P.J. (v. Andries 415) en Rinse P.J. (v. Thorben 466) een leuk regionaal winnend span maar de meeste indruk maakte Jacob van der Heide aan het eind van de middag met Xander (v. Haitse 425) in de Auto Joure XL competitie tuigen onder het zadel. Xander liep heel expressief, ruim en in een mooie houding naar een verdiende eerste plaats.


Tekst en foto: Johanna Faber