KFPS Royal Friesian

Nieuws

CH Bennekom: tweede winst Nane 492 | ereprijs voor Van Bruggen

13/05/2018

Hemelvaartsdag is traditioneel de dag van CH Bennekom. Dit jaar werd de 113e editie georganiseerd. In een vijftal rubrieken waren de nationale Friese tuigers weer aanwezig. Niet in grote getale helaas maar kwalitatief was het beslist sterk en bleken de paarden van Stal Minkema/Schreuder uit Frieschepalen het beste uit de bus te komen.
Sybren Minkema startte Nane 492 (v. Wimer 461) in de tweede selectiewedstrijd in de KFPS-Nieuwelingencompetitie. Net als in Lunteren liet de hengst zich heel mooi en krachtig zien. “Hij voelde nu eigenlijk nog veel beter aan” zegt rijder Sybren tevreden. Nane 492 (foto) klimt er goed in. Siert 499 (v. Dries 421) werd dankzij een heel goed achterbeen gebruik heel netjes tweede met Age Okkema aan de leidsels.

Derde maal winst
CH Bennekom is het derde concours in betrekkelijk korte tijd en op al deze concoursen startte Henk Hammers de hengst Joppe (v. Maurus 441). Het lukte hen ook in Bennekom om de limietklasse te winnen en daarmee is een derde rubriekszege een feit en heeft Hammers hiermee alvast de zekerheid voor een startplek in het ereklassekampioen, in Buitenpost. Joppe overtuigende goed in houding en constantheid. In front zou de jury hem nu ietsje overtuigende willen zien. Het Swarte Paert Sierd P.J. (v. Dries 421) met Udo de Haan maakte ook een zeer positieve indruk en was vooral in voorbeengebruik sterk. De jury zag echter een iets open mond. Sierd P.J. werd tweede. In de ereklasse liet de jury een drietal paarden overrijden waarbij vooral Chris fan Wylgster Pragt (v. Jisse 433) en Filou S.B. (v. Tjalf 443) overtuigden. De twee ontliepen elkaar zeer weinig: “Filou was in de achterhand ietsje minder en kropte mij ietsje teveel maar was verder wel heel deftig. Chris fan Wylgster Pragt had soms de mond ietsje open maar liep heel mooi beheerst en was achter heel sterk. Dat zijn twee minpunten tegen één en daarom zet ik Chris fan Wylgster Pragt op nummer één” zegt jurylid Harry de Jong. Jolanda Schreuder zal hier achter de leidsels van de winnaar. Dat zat ze later ook in de damesklasse. Echter nu was het Filou S.B. die ze reed. De meeste concurrentie kreeg ze hier van Wylster 463 (v. Rindert 406) die gereden werd door Nynke Vaatstra-Bouma. Wylster was ruim en had weer een ruim wegzettend voorbeen. In de achterhand was Filou S.B. echter ietsje sterker. Ook de tweespanrubriek werd een zege voor het veelbelovende nieuwe span van Sybren Minkema, gevormd door Sven B. (v. Wimer 461) naast Chris fan Wylster Pragt.

Oevreprijs voor Marcel van Bruggen
Het bestuur van CH Bennekom heeft nu al voor het derde jaar het genoegen om namens de Streenatha Stichting een bijzondere oevreprijs uit te reiken. De Ria van Wijlen oevreprijs, bedoeld voor een jonge Friezenrijder die ook zelf op het concours aanwezig is. De prijs werd dit jaar gewonnen door Marcel van Bruggen uit Varik. De 39-jarige rijder is vooral actief in regio zuid en pakt soms een paar keer een nationaal concours mee. Marcel rijdt al sinds de start van regio zuid mee en heeft in de loop der jaren ruim 15 verschillende paarden gereden, waaronder bijvoorbeeld Wierd 409, Hugo en Claaes. In 2012 en 2013 had hij de beste nieuweling van regio zuid. Marcel is iemand die, daar waar hij kan, zijn best doet paarden mee te nemen om de rubrieken in regio zuid levend te houden. Naast het rijden van Friezen, neemt Marcel ook regelmatig plaats achter tuigpaarden en werd hij eens regiokampioen met Ozaro, Arno en Dellorto. Marcel runt een hengstenhouderij en trainingsstal.

Tekst en foto: Johanna Faber