KFPS Royal Friesian

Nieuws

Markus 491 wint limietklasse in Wijnjewoude

04/06/2018

Markus 491 wint limietklasse in Wijnjewoude
De Hynstedei in Wijnjewoude is bij de tuigpaardrijders een geliefd concours. Het aantal deelnemers was derhalve in alle rubrieken dan ook netjes te noemen. De limietklasse werd in twee groepen verreden waaruit de jury uiteindelijk een negental uitkoos voor de finale. Zoals de jury het uiteindelijk zelf omschreef: “Een mooie rubriek met twee sterke kopnummers”. De meeste credits gingen naar Markus 491 (v. Maurits 437) met Hendrik Eppinga aan de leidsels. De mooie hengst was in totaliteit iets krachtiger dan zijn collega-strijders. “Hij gaat mooi zitten. We vonden hem in de achterhand het sterkst van allemaal. In front zou hij nog ietsje meer omhoog mogen”. Albert Minkema werd heel knap tweede met Melle van de Lits (v. Wimer 461). De hengst liet een sterk voorbeengebruik zien maar bleef nog wel ietsje hoog in het kruis. Ook de als derde geplaatste Fonger T. fan ‘e Boppelannen (v. Loadewyk 431) had er hele sterke stukken bij, maar was in totaliteit ietsje minder stabiel en zou ook in front nog wat verhevener mogen gaan.
In de ereklasse mochten vijf paarden overrijden en was het Egberdina’s Lodewijk (v. Maurus 441) die een hele sterke koers liet zien waarbij hij ook goed vanuit de achterhand kwam. De jury prees de rustige hand van rijden van Susan Bouwman. Netjes was ook de wedstrijd van Feitse G.L. (v. Aan 416) met Leslie Agricola aan de leidsels. Waarbij steeds zijn rijke voorhand opvalt. Deze keer had hij echter de mond ietsje los en zat een hogere plaatsing er niet in. In de daaropvolgende damesklasse was het allemaal wel goed bij Feitse G.L. en was vooral zijn krachtige verschijning doorslaggevend en was het nu Egberdina’s Lodewijk die tweede werd, nog voor de eveneens ruimgaande Jetske van Diphoorn (v. Norbert 444) met Maaike de Jong.
Voor de tweespanrijders was deze wedstrijd een mooie generale voor het aanstaande regionale kampioenschap, over twee weken gehouden in Exloo. Regerend kampioene Hiltje Holtrop had ook nu weer Bettina H. (v. Hinne 427) en Hessel fan ‘e Stjelpdyk (v. Andries 415) voor de wagen en reed heel ontspannen opnieuw naar de zege waarbij de constantheid een grote pijler bleek. Vader Feike pakte met Egberth van de Zonschate (v. Jasper 366) en Melle van de Lits (v. Wimer 461) een nette tweede plaats. Hoewel de wedstrijd voor Demi van Nispen in de Stal Wijbenga Young Riders competitie niet helemaal verliep zoals ze zelf graag zou willen, wist haar Hunk (v. Tjalf 443) toch voldoende overtuigende momenten te laten zien voor winst. Hunk had af en toe wat moeite om zijn showdraf vast te houden maar bij het juiste ritme, was ook nu weer zijn voorbeengebruik zeer fraai. Jelmer Ketelaar haalde zijn tweede rubriekszege binnen in de Auto Joure XL competitie tuigen onder het zadel. Hij zat op de zeer ruim gaande, maar nog steeds wel wat hoog in tempo gaande GPD Teade (v. Tsjitse). In de achterhand mocht de als tweede geplaatste Xander (v. Haitse 425) nog ietsje sterker, maar in handen van Jacob van der Heide ging ook hij verder heel sterk en krachtig door de baan en wist deze combinatie de tweede plaats te veroveren. 

 

Tekst: Johanna Faber
Foto: Karin Sevink