KFPS Royal Friesian

Nieuws

Driejarige Yara S. van de Sprong dagkampioen Limburg

09/07/2018

Zonnig Pier 448 feestje in het Limburgse Kronenberg, driejarige geweldenaar Yara S. van de Sprong dagkampioen.

Wie de grootramige Yara ’s morgens in de koninginnenrubriek zag rondgaan wist dat ze ver zou komen. Grote passen, de staart erop, met ruimte en kracht. Fokster en eigenaresse Anita van Kempen zag haar ster worden met een eerste premie, vervolgens kampioene van de driejarigen en algeheel fokdagkampioen. Naast haar de zevenjarige Jente fan ’t Botshol, eveneens een dochter van Pier 448, van Jac Drost uit Heeswijk-Dinther die haar rubriek aanvoerde en eerder kampioene oudere merries was geworden. Hoewel de verschillen minimaal zijn, bewoog Yara iets meer opwaarts wat haar de dagtitel opleverde.
Het snittige jonkie Gys K. (Menne 496 x Brandus 345) van J.A.M. Kuijpers werd beste hengstveulen, het moderne merrieveulen Ilse van het Binnenveld (Nane 492 x Dries 421) van M. Haerkens uit Heeswijk-Dinther kon best schakelen in draf en werd uitgeroepen tot beste merrieveulen. Reserve bij de merrieveulens de flitsende beweger Hinte van de Veenhoeve (Alwin 469 x Doaitsen 420) van E.F. van Veen-Mastenbroek.
Geen eerste premies bij de enters en twenters, maar wel acht nieuwe driejarige sterren, waarvan drie eerste premies. Kampioene Yara, de mooi gebouwde Zafiera P. van de Sprong (Alwin 469 x Jasper 366) van Fleur van Kempen en de luxe Zilke A (Epke 474 x Meinse 439) van fokker en eigenaar P.G.M. Arts uit Swolgen. Alle drie zijn het goed ontwikkelde paarden, de ene wat rastypischer dan de andere maar goed stappend. De draf maakt dan het verschil, dus dat maakte Yara kampioen van de driejarige merries met naast haar stalgenote Zafiera.
Voor het kampioenschap 4 jaar en oudere merries werd er op de millimeter gekeurd. De vier paarden die eerder een eerste premie ontvingen waren ruime bewegers, waarbij wellicht soms wat meer luxe gewenst was. Jente fan ’t Botshol was hier het meest complete paard, degelijk en goed gebouwd met een ruime stap en draf met balans en houding. Reserve de charmante Pjaike van Zorg en Genot (Norbert 444 x Onne 376) van J.F. van Gerwen uit Boekel, een merrie met een hele mooie voorhand en ruime en krachtige stap en draf. 
De zon scheen nog steeds op volle sterkte tijdens het algeheel kampioenschap, de grote baan en de lange dag bleken net iets te veel voor het merrieveulen. De overgebleven vier merries Yara S. van de Sprong, Zafiera P. van de Sprong, Jente fan ’t Botshol en Pjaike van Zorg en Genot werkten zich nog één ronde in het zweet alvorens de jury onder leiding van Jaap Boersma in het voordeel van Yara besliste met de stabiele halfzus Jente als goede reserve. 

 

Overzicht van de kampioenen:

Beste hengstveulen:
Gys K. (Menne 496 x Brandus 345) fok/eig. J.A.M. Kuijpers, Langenboom

Beste merrieveulen:
Ise van het Binnenveld (Nane 492 x Dries 421) fok/eig. M. Haerkens en Hestegaarden, Heeswijk-Dinther

Kampioen driejarigen:
Yara S. van de Sprong (Pier 448 x Brend 413) fok/eig. A. van Kempen-Elberse, Rijkevoort

Reservekampioen driejarigen:
Zafiera P. van de Sprong (Alwin 469 x Jasper 366) fok. A. van Kempen-Elberse, Rijkevoort / eig. F.G.M. van Kempen, Rijkevoort

Kampioen vier jaar en ouder:
Jente fan ’t Botshol (Pier 448 x Fabe 348) fok. T. van Schaik, Ter Apel / eig. J.G.M. Drost, Heeswijk-Dinther

Reservekampioen vier jaar en ouder:
Pjaike van Zorg en Genot (Norbert 444 x Onne 376) fok. M.A. Sweere, Son en Breugel / eig. J.F. van Ger-wen, Boekel

Algemeen kampioen:
Yara S. van de Sprong (Pier 448 x Brend 413) fok/eig. A. van Kempen-Elberse, Rijkevoort

Algemeen reservekampioen:
Jente fan ’t Botshol (Pier 448 x Fabe 348) fok. T. van Schaik, Ter Apel / eig. J.G.M. Drost, Heeswijk-Dinther


Op de foto de fokdagkampioen Yara & reservekampioen Jente fan ’t Botshol (beide Pier 448 dochters)

 
Tekst: Nicole Adriaansen
Foto Johan Achterhof