KFPS Royal Friesian

Nieuws

Kampioenenparade in Rijs en Opmeer

07/08/2018

De tuigpaardensport zit op haar hoogtepunt van het seizoen. De belangrijkste rubrieken staan nu op het programma. Op CH Rijs werd het kampioenschap tandems verreden. Het bleek maar weer dat tandemrijden niet de makkelijkste discipline is en dat voorwaartse drang bijna het codewoord blijkt. Dit bleek niet bij iedereen zo vlot te gaan en daardoor verliep de wedstrijd niet geheel vlekkeloos. Uiteindelijk waren het Sybren Minkema en Frits de Jong die zich het beste presenteerden waarbij Chris fan Wylgster Pragt (v. Jisse 433) en Mario fan Bokkum (v. Jasper 366) samen mooi vlot de baan rondgingen en daarbij ook heel tuigtypisch zich presenteerden. De twee lieten een blije indruk achter. Ook Frits de Jong reed met Marcus (v. Mewes 438) en Riemer fan Hylpen (v. Andries 415) een mooie wedstrijd maar was het geheel ietsje minder luxe en ruim dan de uiteindelijke kampioen Sybren Minkema.

 


Ook het kampioenschap damesklasse regio Noord voor de concourswagen werd op CH Rijs verreden. Een negental kanshebbers streed flink om de hoogste eer waarbij een viertal een kans kreeg in de overkamping. Titelverdedigster Leslie Agricola met Feitse G.L.  (v. Aan 416) pakte uiteindelijk de winst in een niet geheel foutloze presentatie maar waarbij front en het sterk over de benen gaan wel dik in orde was. Floris T. (v. Tsjalke 397) met Trijnie Duin deed niet heel veel onder van de uiteindelijke kampioen en werd tweede.

Opmeer


Twee dagen na CH Rijs verhuisde een groot deel van de tuigliefhebbers naar de 109e landbouwshow in Opmeer alwaar de Friese tuigpaarden een onderdeel vormen van de show in de hoofdring. Het kampioenschap in de damesklasse vormde voor de Friezenrijders een hoogtepunt. Torenhoge favoriet Chris fan Wylgster Pragt (v. Jisse 433) met Jolanda Schreuder maakte deze verwachtingen meer dan waar. Hij liet nu met gemak de concurrentie achter zich. Daar waar de Wylster 463 (v. Rindert 406) gereden door Nynke Bouma zich de laatste wedstrijden ook nog wel eens liet eren als winnaar van de damesklasse, was dat in het kampioenschap zeker niet het geval. Xander (v. Haitse 425) met Mechteld van der Kooi ging de combinatie zelfs nog voorbij. Xander liet zich gedreven, met een hoog front en ruime gangen sterk zien en eindigde als reservekampioen.
Nane 492 (v. Wimer 461) pakte zowel op CH Rijs als in Opmeer de volle tien punten in de KFPS nieuwelingencompetitie en Joppe (v. Maurus) was op beide concoursen oppermachtig in de ereklasse, alwaar hij nu na het kampioenschap van Buitenpost in uit zal komen. In de limietklasse van CH Rijs, pakte Mario fan Bokkum (v. Jasper 366) de meeste competitiepunten en in Opmeer wist Xander zich als beste limietpaard te manifesteren opnieuw dankzij zijn front en ruime bewegingen. Op CH Rijs wist Sybren Minkema nog meer oranje rozetten te verzamelen want dankzij de mooi gelijk opgaande Chris fan Wylgster Pragt en Sven B. (v. Wimer 461) pakte hij ook winst bij de tweespannen en deed Feike Holtrop dat met Jasper fan ‘e Stjelpdyk (v. Norbert 444) en Hessel fan ‘e Stjelpdyk (v. Andries 415) in Opmeer. Op CH Rijs werd verder nog gestreden in de Stal Wijbenga Young Riders competitie waarin Hunk (v. Tjalf 443) met Demi van Nispen opnieuw oppermachtig was en verder wist Jacob van der Heide opnieuw de volle mep aan punten binnen te halen in de Auto Joure XL competitie tuigen onder het zadel.

Tekst en foto’s: Johanna Faber