KFPS Royal Friesian

Nieuws

Twee tuigkampioenen gehuldigd

13/09/2018

De tuigpaardrijders zijn met de laatste loodjes van het outdoor seizoen bezig. In regio zuid vond afgelopen zaterdag het concours in Meeuwen plaats met daarin het dameskampioenschap voor regio zuid. Titelverdedigster Merle van de Waelhoeve (v. Uldrik) met Margreet Hendriks had feitelijk de beste papieren met de meeste overwinningen in het lopende seizoen, echter bleek dat niet toereikend genoeg te zijn en blijft de vorm van de dag toch echt bepalend. En deze vorm van de dag was het sterkst bij Marijke L. (v. Folkert). Deze merrie van Monique van Steenis uit Geldermalsen en gereden door Anita van Steenis bleek in alles net een tikkeltje krachtiger. De merrie die na het afhalen van het veulen in kracht heeft gewonnen liep met veel voorwaartse drang naar het erelint.
In de open klasse van regio zuid pakte Auckje van ‘e Alde Ryd (v. Tsjalke) met Nanning Lemstra de overwinning en wist daarmee haar sportpredicaat in de tuigsport te halen. Dit was tevens het derde sportpredicaat voor de merrie waardoor ze vanaf heden als Sport-Elite te boek komt te staan. Tweede in deze wedstrijd werd de eveneens fraai gaande Tooske R. (v. Alke) met Dort-Jan Raaijmakers.


Fraaie ontknoping in Auto Joure XL zadelcompetitie
Op het Topgazon Stratenconcours in Rolde vond de finale plaats van de eerste Auto Joure XL competitie tuigen onder het zadel. De heren Jacob van der Heide en Jelmer Ketelaar bleken beide een erg goed paard in deze competitie te starten en beide hadden daardoor al enkele overwinningen op naam kunnen schrijven. Met twee punten voorsprong ging Jacob van der Heide met Xander (v. Haitse 425) aan kop in de finalewedstrijd en volgde Jelmer Ketelaar met GPD Teade (v. Tsjitse 387). Samen met Leslie Agricola met Feitse G.L. (v. Aan 416) en Lisa Minkema met Melle van de Lits (v. Wimer 461) vormden de heren een supersterke kopgroep waarbij de jury weinig verschillen kon vinden. Vooral de prestaties van de heren waren bijna gelijkwaardig met dien verstande dat Xander net ietsje te onstuimig was en toch in GPD Teade zijn meerdere moest erkennen. Deze finalewinst voor Jelmer Ketelaar zorgde uiteindelijk ook voor de gehele competitiewinst.
In de limietklasse wist Melle van de Lits met Albert Minkema het mooiste totaalplaatje neer te zetten waarbij hij heel sterk en constant over de benen ging en won. In de ereklasse zegevierde Jelle van der Kooi voor de derde maal op rij met Vincent (v. Jasper 366). In een zeer sterke kopgroep bleek Vincent het meest vast te gaan. Feitse G.L. met Leslie Agricola liet de meeste looplust zien en won de daaropvolgende damesklasse. 

Tekst en foto: Johanna Faber