KFPS Royal Friesian

Nieuws

Jehannes 484 tekent voor jeugdtitels

14/09/2018

Het was Jehannes 484 die goede zaken deed in de rubrieken voor enters en twenters. Hij leverde niet alleen het beste enter, maar was ook verantwoordelijk voor de kampioen bij de twenters.
Vanwege enkele afmeldingen werden de twee enterrubrieken samengevoegd tot eentje. Desondanks kregen wel vier merries een uitnodiging voor de kampioenskeuring. 'Een mooie groep enters, met jeugd, rasuitstraling en vanochtend veel beweging. Toen lieten ze zich in beweging veel beter zien dan nu in de grote baan. Vandaar dat we ook de presentatie van eerder deze dag meenemen in de afweging welke we kampioen maken', aldus juryvoorzitter Corrie Terpstra.
De grootramige Diana Hinke fan de Mersken (Jehannes 484 x Jisse 433) van Age en Marieke Okkema kreeg het kampioenslint omgehangen. 'Een langgelijnde merrie met veel ras en een goede bovenlijn. De stap is ruim en actief en de draf met veel balans, souplesse en zweefmoment', aldus Corrie Terpstra. Diana Hinke was afgelopen zomer jeugdkampioen op de fokdag in Oldeholtpade. Marieke Okkema: 'Het is voor ons de eerste keer dat een eigen fokproduct kampioen is, maar dit smaakt naar meer.'
Reservekampioen werd Denise van de Meikade (Jouwe 485 x Tsjerk 328) van Willem Lokhorst, die op de fokdag in Ermelo reserve-jeugdkampioen was. 'Een jeugdige merrie, evenredig gebouwd, die met veel balans en een goed achterbeengebruik draaft', aldus Terpstra. Derde en vierde werden Eva (Eise 489 x Wierd 409) van J. van der Brug en Evelien fan 'e Ridderdijk (Eise 489 x Beart 411) van A. Duiven-Lettinga.
De twenters werden in drie rubrieken gekeurd, waarvan de twee hoogst geplaatsten terugkwamen in de kampioenskeuring. Ook hier bleken de paarden wat meer moeite te hebben om hun bewegingen in de grote baan te tonen. De fraaie Berber van Brabantshof (Jehannes 484 x Norbert 444) van Arno Thomassen wist zich net als in Ermelo, waar ze jeugdkampioen werd, opnieuw sterk te presenteren en pakte de titel. 'Een goed gebouwde jeugdige en luxe merrie. De stap is ruim en actief, de draf mooi opwaarts, met ruimte en een sterk gebruik van het achterbeen', aldus juryvoorzitter Wil Thijssen.
Reservekampioen werd Ciara S.R. (Alwin 469 x Doaitsen 420) van Sjoerd Ruiter, die ook jeugdkampioen was op de fokdag in Drachten. 'Een paard met veel oprichting, die ruim en actief stapt en in draf veel balans toont en mooi rijst in de voorhand', aldus Wil Thijssen. Vervolgens werden opgesteld Beau fân Stal Bellefleur (Jehannes 484 x Beart 411) van Willem Lokhorst, Aelya fan Sweach (Gerben 479 x Folkert 353) van maatschap Postma, Akki fan 'e Rolbrêge (Alwin 469 x Bente 412) van Lorentz Staete en Bente fan Bloemhof (Jehannes 484 x Ulke 338) van F. en J. Bloemhof.
Het algemeen jeugdkampioenschap was voorbehouden aan twenter Berber van Brabantshof, met de reservetitel voor enter Diana Hinke fan de Mersken.

 

Foto: Berber van Brabantshof