KFPS Royal Friesian

Nieuws

Driewerf hoera voor Harmina Holwerda

15/10/2018

De tweede editie van de Europese kampioenschappen, georganiseerd door de stichting Kennis en Promotieplatform Fries Dressuurpaard, werd afgelopen weekend druk bezocht. Niet alleen door deelnemende combinaties, waarvoor vrijdag door de hoeveelheid aanmeldingen een extra wedstrijddag werd ingevoegd, maar ook door enthousiast publiek. Door een aantal deelnemers uit onder andere Noorwegen en België, kon ook daadwerkelijk een Europees tintje aan de kampioenschappen voor Friese paarden worden gegeven. Harmina Holwerda kwam bij de rubrieken jonge paarden als grote winnares uit de bus.


Met Vigo van der Wietze Ster (Jasper 366) van de Duitse Susanne Depping werd ze kampioen bij de vierjarigen. Met de één jaar oudere Ruscherd fan Bokkum (Norbert 444) eiste ze de overwinning op bij de vijfjarigen. Bij de zesjarigen moest ze bij de selectiewedstrijd Leonie Evink met Mees 497 nog voor laten gaan. Op de finaledag liet Holwerda zich niet van de wijs brengen en stuurde MGPNGP Mario fan Bokkum (Jasper 366, stbnaam Mario van de Poldersdijk) vakkundig naar de eindstreep. Met Mario, net als Ruscherd in handen van Jolanda Schreuder en Sybren Minkema, neemt Harmina deel aan het Mei Grand Prix Nei Grand Prix 2.0 traject. Ykje Baron bleef met Jitze fan Bronny Friesians Ster (Thorben 466, stbnaam Jitze fan ‘e Tsjerkebuorren) haar concurrentie bij de rubriek zevenjarigen ruim voor.


Grieteke Oldenburger was één van de juryleden bij de finale van de jonge paarden: ‘De kwaliteit bij de jonge paarden was erg goed. Je kon zien dat het uitgeselecteerde combinaties waren, met ruiters en amazones die weten waar ze mee bezig zijn. Harmina Holwerda zit zó stil en rijdt zó netjes, zij kan de paarden zó goed voorstellen. Een onderdeel als de schouderbinnenwaarts rijdt ze met alle paarden heel strak, dan maakt het niet uit op welk paard ze zit. Zij scoort heel hoog bij de afwerking van de proeven. Haar paarden ogen ook vriendelijk en blij. Daaraan kun je zien dat ze er goed mee omgaat, dat ze netjes en eerlijk worden gereden. Het geeft een heel fijn beeld om naar te kijken.’

De finalemiddag was het toneel voor de Subtop, waar Bennie van Es een heel drukke middag had. Met vier paarden nam hij deel aan de afsluitende kür op muziek in de verschillende klassen. Hij zag alle treden van het erepodium. Met Jetse fan Hickaerd Ster Sport (Ulke 338) mocht hij het kampioenslint in ontvangst nemen in de klasse ZZ-Zwaar.

In de Lichte Tour werd hij met Stal Okkema’s Gerke J. Ster Sport-Elite (Michiel 442) tweede achter Marsja Dijkman en Alfvera fan ‘e Beijemastate Kroon Sport (Arjen 417).

In de Zware Tour moest Van Es genoegen nemen met de derde stek met Michiel 442 (Tsjerk 328). In de Zware Tour ging de hoogste trede van het podium naar Peter Spahn die Elias 494 (Jorn 430) uitstekend voor elkaar had. Applaus klonk er ook voor de Belgische Patricia Mannaerts. Zij eindigde in de Zware Tour met een sterk gereden proef als tweede met Doeke fan Berltsum Ster Sport-Elite (Olgert 445).

Zie voor de volledige uitslagen www.platformfriesdressuurpaard.nl

 

Tekst: Ageeth van der Lee
Foto: Digishots.nl