KFPS Royal Friesian

Nieuws

Fridse 423 overleden

01/11/2018

Deze week is in de VS de 17-jarige stamboekhengst Fridse 423 overleden. De hengst die aanvankelijk een carrière als tuigpaard tegemoet leek te gaan, werd met de nodige horten en stoten in 2005 als vierjarige goedgekeurd. In 2004 strandde de Teunis 332-zoon als driejarige nog in Leeuwarden, terwijl hij een jaar later, zowel bij de eerste als ook bij de tweede- en derde bezichtiging, twee keer de herkeuringsjury nodig had om in het verrichtingsonderzoek te komen. Daar slaagde hij met vlag en wimpel, met meer dan 80 punten in zowel de beoordeling als rijpaard als de beoordeling voor de wagen. Z'n hoogste score behaalde hij -z'n eigenaren hadden dat goed gezien- als tuigpaard, mede ook dankzij z'n 'werklustige' karakter.

Fridse 423 werd gefokt door familie Ydema uit Wytgaard uit de Sterpreferente Nammen 308-dochter Lobke Y. Lobke Y. was een bijzondere fokmerrie. Naast Fridse 423 is ze ook de moeder van de een jaar oudere Bente 412 (Heinse 354), terwijl Fridse's een jaar jongere volle broer, Gabe, het schopte tot de derde bezichtiging en later met een dekvergunning voor de fokkerij actief was in Chili.

De nakomelingen deden het prima in de keuringsring, getuige z'n sterpercentage van tegen de 50%. Z'n nogal hoge percentage nakomelingen met aftekeningen stond een grotere populariteit in de weg. In totaal werden tot nu toe 61 nakomelingen Ster-verklaard, waarvan 3 dochters zich Kroon mogen noemen. Fridse 423 vertrok in 2008 naar de Verenigde Staten, waar hij de laatste jaren ter dekking stond bij de Friesian Connection, van familie De Boer in Michigan. Met name bij de liefhebbers van een meer barok type Fries paard, bleef Fridse 423 in de VS tot aan zijn dood z'n fans houden.