KFPS Royal Friesian

Nieuws

Vijf kroonmerries na laatste ABFP-test van 2018

09/11/2018

Vijf merries gaan na de laatste ABFP-test van dit jaar als kroonmerrie de fokkerij in: Zus v/d Bokkefarm, Wilhelmina fan Hylpen, Yfke, Zoë K en Wyzedame W. fan de Piksen.

Zonne B.C. ster (foto, Djoerd 473 x Folkert 353), afgelopen augustus kampioene van de driejarigen bij het BSFP in Ternat, was met 84,5 punten voor de menproef de topper van de test. De jeugdige en charmante merrie van Bert Cornelis viel voor de menwagen op met haar souplesse (8) en impuls (8). Ze stapt ruim, beweegt met een goede techniek en een goede houding. Voor de rijproef scoorde Zonne B.C. constant en ook in het tuiggedeelte liet ze zich goed zien. Dat werd gewaardeerd met een 7. 

De kampioene van de fokdag in Blauwhuis, Wilhelmina fan Hylpen kroon (foto boven, Fonger 478 x Wierd 409) van f/e. Mevr. R. de Vries-Bakker, ontving zowel bij de zadel- als de menproef een 7,5 voor haar stap, draf en impuls. De actieve en sterke merrie heeft in haar balk voor de aangespannen proef een totaal van 81 punten. Een punt meer behaalde haar halfzus Yfke kroon (Fonger 478 x Folkert 353) van f/e. J. Mulder. In de tuigproef toonde ze haar kunnen met een 7 en voor de menwagen imponeerde Yfke met en 8 voor de draf en een 7,5 voor haar houding. 

 

Hessel 480 maakte in de test indruk met zijn dochters. Wys van ’t Lansink (mv.Beart 411) van M. Homan liet in galop veel techniek, afdruk en ruimte zien met in alle basisgangen een goed lichaamsgebruik. Juryleden Gerard Vermunt en Hergen van Hall beloonden dat met een 8 voor de galop en souplesse. Het totaal kwam voor de merrie op 81,5 punten in de zadelproef en 78 punten was het totaal voor de aangespannen proef. Wycke van Gorsveld ster (Hessel 480 x Beart 411) van F. Breteler, beste driejarige van de fokdag in Ambt-Delden, kreeg een mooie cijferlijst voor de zadelproef met een totaal van 80,5 punten. Hessel-dochter Zus v/d Bokkefarm kroon (foto boven, mv.Beart 411) van C. Star viel ook op door haar goede draf, galop en souplesse onder het zadel en is nu definitief kroon. De merrie uit de fokkerij van familie Beentjes was afgelopen zomer beste driejarige en reserve-kampioene op de fokdag in Midden-Beemster. 
Zoë K. (Bartele 472 x Beart 411) van f/e. H. Kuiper eindigde op de Centrale Keuring op de derde plaats in de kopgroep van de driejarigen. In de test in Wergea haalde ze voldoende punten om het voorlopig kroonpredicaat om te zetten in het definitieve. 

Wyzedame W. fan de Piksen (foto boven, Pier 448 x Jelke 367) van R. Wijnstra was kampioene van de fokdag in Oldeholtpade en nummer 4 van de kopgroep op de CK. Dankzij de 8 voor haar draf en 7,5-en voor souplesse, schakelen en impuls is Wyzedame nu ook kroon. 

Klik hier voor de volledige uitslag van de ABFP-test 7

Foto's: Ellen Franke, Karin Sevink en William Schulte

123movies