KFPS Royal Friesian

 

Hengstenkeuring: Een evenement met vele hoogtepunten
Het Koninklijk Friesch Paarden-Stamboek maakt zich elk jaar op  voor haar belangrijkste evenement, de jaarlijkse Hengstenkeuring. De Hengstenkeuring is al lang niet meer alleen een keuring. Het is uitgebouwd tot een breed evenement, waarin naast het keuren van hengsten, onder meer show, educatie en amusement centraal staan. Maar de Hengstenkeuring is zeker ook de ontmoetingsplaats voor alle liefhebbers van Friese paarden wereldwijd. De nog immer toenemende belangstelling voor het Friese paard vanuit het buitenland trekt ook steeds meer mensen vanuit het buitenland naar Leeuwarden in het tweede weekend van januari. Elk jaar komen er meer dan 25.000 bezoekers, uit meer dan 30 landen vanuit alle continenten.

De Hengstenkeuring krijgt steeds meer een bredere opzet. De donderdag staat in het teken van het keuren van jonge hengsten: de tweede bezichtiging. De eerste bezichtiging vindt plaats in november/begin december. Na de tweede bezichtiging op donderdag en de derde bezichtiging op vrijdag zal bekend worden welke hengsten, uit dit nu al selecte gezelschap,  door de jury zullen worden uitgenodigd voor het finale stadium van het hengstenselectietraject, het verrichtingsonderzoek dat in september van start zal gaan. Deze selectie zal op zaterdag aan het publiek worden voorgesteld en door de jury worden toegelicht.

Op de Hengstenkeuring vindt, op nader te noemen tijdstip, een gezellige bijeenkomst plaats van De Royal Friesian Club.  Met de Royal Friesian Club wordt beoogd om een zakelijk netwerk rond het Friese paarden op te zetten, voor ondernemers met affiniteit met het Friese paard en hiermee tevens het Friese paard ondersteunen.

Op vrijdag maken de clinics een belangrijk deel uit van het programma. Een veelzijdig clinicprogramma wordt opgezet, waarin aandacht voor items als fokkerij, training, verzorging, voeding een welzijn van paarden. De clinicdag wordt gevolgd door de derde bezichtiging, waarna het avondprogramma in het teken staat van show. Ook in het showprogramma komt het buitenlandse karakter van de fokkerij van Friese paarden tot uitdrukking. Maar het programma kent meer hoogtepunten, zoals de verkiezing van het Paard van het Jaar en het optreden van Friese tuigpaarden.

De zaterdag draait het om de hoofdrolspelers van het KFPS zelf: de KFPS-stamboekhengsten. In verschillende rubrieken zal er gestreden worden voor deelname aan het felbegeerde kampioenschap in de vorm van de AKW Douma Trofee. De rubrieken worden afgewisseld door verschillende shows. Aan het eind van de middag zal duidelijk worden wie de opvolger wordt van de Kampioen van 2022: Herre 524


Locatie: WTC Expo Leeuwarden

Kijk voor meer informatie & ticketing op www.kfps-presenteert.nl

 

123movies